23 Mei: Verzamelupdate: de eerste grote rit.

  

Peugeot 205 ontmoet Citroen BX

Rudy was mij iets voor met het inbouwen van dezelfde motor in een Peugeot 205 Multivan. Hier 2 foto's van zijn creatie! Op de inlaatbuis was overigens een conisch luchtfilter geomonteerd. Alleen was deze net even gedemonteerd toen deze foto werd genomen.
 

(De)monteren body panelen

Om de staat van het koetswerk te beoordelen had ik de spatborden verwijderd. Gelijk dus maar even gebruik maken van de mogelijkheid om gevoelige punten te tectyleren. Het roestduiveltje begint zicht ook hier voorzichtig te vertonen. Tijd om het de kop in te drukken.
Hier zijn de spatborden en motorkap weer gemonteerd. Ik moet nog de bumper monteren. Dus dan maar even tijdelijk een kentekenplaat met ducktape vastzetten.
 

Uitlaat maken

Hoewel het er op de foto's aardig uitziet was de herrie tijdens het rijden iets teveel voor een comfortabele cruiser. Gelukkig was Mike (bekend in de BX Club) bereid mij hiermee te helpen. Op deze foto's is te zien hoe de BX wordt opgehaald om in de garage op de brug van een passende uitlaat te worden voorzien.
    Hier is te zien hoe de uiltaat is gemaakt. Het was niet bijzonder lastig om een passende uitlaat te construeren. Alleen de voorpijp moest gereconstrueerd worden. De rest van de uitlaat is ongewijzigd gebleven. Het was dus zaak om een deel van de XM voorpijp te nemen en hierop de BX voorpijp te lassen waarop vervolgens de rest van het uitlaatsysteem vastgezet kon worden. Het resultaat mag er zijn!!

 

En zo ziet dat er van de achterkant uit.  Niks bijzonders te zien dus. De wagen die eronder staat is overigens sinds de duur van het turbod12 project mijn dagelijkse vervoermiddel. Een van de meest bescheiden BXen die er te vinden zijn: een BX 14 basis (4-bak) op LPG. Toch heeft deze zich wel bewezen met 335.000 km op de klok en inmiddels 15 jaar levenservaring.

Een van de zaken die nog problematisch leken voor een wat langere rit waren de kachelslangen. Lastig te zien hier, dus blijkt wel een beetje de rotpositie. De uitlaatbocht drukt hier tegen een kachelslang aan. De kachelslang zit hier opeen pijpje dat ut  het schutbord komt. De scherpe zijkant van de uitlaatbocht zal zich door motorkantelingen toch een keer door de slang heensnijden. Als korte termijnoplossing heb ik maar even de kachelslangen doorverbonden. Geen kachel (gelukkug nog wel stoelverwarming) dus. Het is wel te fixen alleen moet ik wat passende slangen vinden die dan ook hittewerend gemaakt moeten worden.

Verslag van de eerste langere rit.

De eerste langere rit zit er inmiddels op: van Den Haag terug naar Den Bosch. De dagteller staat inmiddels tegen de 150 km en er hebben zich op deze eerste echte rit geen onvoorziene problemen voorgedaan.

Het rijgevoel is interessant. De motor is lekker soepel en redelijk stil. Je hoort een omiskenbare dieseldreun doordringen in het interieur: echter zeker niet storend (het heeft wel iets van een naderende diesel locomotief). Het geluid is wat zwaarder dan met de oude diesel. Met optrekken merk je dat het echt een motor is om te sleuren. Hoe harder de motor moet sleuren, hoe meer hij kan imponeren. Het maakt ook niet zoveel uit of je nu 120 of 160 rijdt, in beide gevallen is de respons op het gaspedaal overduidelijk aanwezig.

Qua temperaturen blijkt dat de motor nog niet hard hoeft te werken. Bij constant 120/130 blijft de olietemperatuur rond de 70 graden hangen. Na ong. 10 minuten 150/160 km/h rijden, loopt de olietemperatuurmeter iets op richting 80/85 graden. Meter en sensor zijn hetzelfde als in het oude blok: toen was 120/130 km/h rijden al goed voor ong .100 graden op de olietemperatuurmeter en bij 150/160 km/h klom deze naar de 120 graden. Koelwater blijft overigens strak rond de 80/85 graden.

Verder moet er nog wel e.e.a gebeuren om het allemaal netjes af te maken. Bumper erop kan geen kwaad. Hier en daar de slangen wat steviger bevestigen (de tie-raps zijn wellicht niet al te duurzaam), de kachel heb ik er nog even tussenuit gelaten: moet ik nog wat betere slangen voor halen. De intercoolerslagen wil ik toch van flexibele pijp gaan maken ipv PVC buizen. etc. etc. etc...

Dan heb ik het nog niet over andere zaken als: aangepaste remmen, veerbollen set-up, turbodrukmeter, fixen toerenteller, etc, etc..