12 April: De laatste loodjes voor de eerste proefrit

  

Een overzicht van de motorruimte zoals deze er nu ongeveer uitziet. Lekker veel slangetjes. De grijze PVC buizen voeren de lucht aan via luchtfilter, turbo, intercooler naar het inlaatspruitstuk.

 

Er traden nog enkele onvoorziene problemen op voordat ik een proefrit kon gaan maken. Vereiste was dat in elk geva l het koelsysteem zou functioneren (afgevuld met water) en dat het hydraulisch systeem operationeel zou zijn. De aanzuigbuis voor de LHM pomp bleek een te dikke aansluiting op de pomp te hebben. Hierdoor ging hij lekken. De wagen kwam overigens wel snel omhoog en de pomp deed niet moeilijk met ontluchten. Toch moest de pomp er weer af om de slangaansluiting te fixen. Je kon er al niet meer bij door de radiateur.

Het koelsysteem wilde niet ontluchten. Dat kwam omdat de slang over de motorsteun eigenlijk te hoog loopt. Remedie was om de slang los te koppelen en koelvloeistof direct in de slang te gieten. Er ging 10 liter in toen was het tankje vol. Ik kreeg echter niet de indruk dat de radiateur al helemaal ontlucht was. Nog maar een kannetje bijhalen dus.

Nadat er weer druk was in het hydraulisch systeem nog wat draden gesoldeerd. Het is toch wel fijn om te weten hoe warm de motor nu eigenlijk wordt. Dus de temperatuurmeter weer aangesloten. Welnu, er waren 4 sensoruitgangen aanwezig (2 enkele, 1 dubbele). Eerst maar eens kijken welke een meetbare weerstand hebben. Dat was er maar eentje: die dus op de meter aangesloten. De andere 3 waren open verbinding. 1 voor de EGR computer (niet in gebruik) om aan te geven dat de motor warm genoeg is voor de EGR (deze moet dus al vrij snel schakelen) en de andere zullen wel een fatal error en pré-fatal error (ofwel oranje en rood waaschuwingslampje). Deze samengebonden en aan het rode lampje aangesloten. Wordt ik op tijd gewaarschuwd als de motor oververhit raakt.  Tevens de koelventilatoren weer gemonteerd en aangesloten. Tevens gecheckt of ze werken wanneer je de stekker voor het thermocontact kortsluit. Dat doen ze inderdaad. Alleen jammer dat ik met geen mogelijkheid meer de stekker op het thermocontact kan krijgen. Nu ja.. voor de proefrit heb ik ze nog niet nodig.

Laatste ding was nog even de fuseekogelmoer aandraaien. Deze draaide mee. Een welbeproefde truuk is dan om de wagen in de hoogste stand te zetten, een krik onder de draagarm te zetten en zo spanning op de verbinding te zetten. Nu was het vastdraaien geen probleem meer. Dan kunnen de wielen eronder en kan de wagen naar buiten.

De losse draad op de accu was trouwens om de startmotor te bedienen. Het is erg vervelend als je in de krappe garagebox telkens naar het contactslot moet manouvreren als je eigenlijk gewoon voor de motor wilt staan tijdens het starten. Dus maar even een direct draadje getrokken om de motor direct te kunnen starten.

Laatste foto in de garagebox. Nu zou de auto naar buiten gereden worden.
Net naar buiten gereden en klaar voor de allereerste proefrit (met deze motor). Nog alleen even de kranten van het dak halen.
Zo zie je het eens van een andere kant.
De eerste lekkages worden alweer zichtbaar. Het beestje verloochent zijn aard niet.
Zowaar: het rijdt!! De toerenteller en olietemperatuurmeter werken nog niet. Deze zullen spoedig worden aangesloten. (ook mag er wel weer eens getankt worden).

 

Eerste rij-impressie:

Het is zeker wel de moeite waard!! Nadat de auto feilloos omhoog kwam heb ik haar voorzichtig naar buiten grereden. Het viel op dat de bak soepel schakelt (het was mijn oude BE3 bak met aangepaste verhoudingen) en dat ie prettig koppelt. Er zit een stuk minder speling in de transmissie. De betere lagers die ik heb gemonteerd op de uitgaande as hebben wel effect. Het koppel onderin bij stationair toerental is al reusachtig. Geen enkel probleem om op de koppeling weg te rijden zonder gas bijgeven. Bij een normale 18 TD heeft ie maar net genoeg koppel bij stationair toerental om op de koppeling weg te rijden (bij koude motor kan ie dan zelfs afslaan). Bij deze motor no problemo. Dan maar eens een stukje rijden. Het valt op dat de turbo continu een lichte fluittoon geeft die vervaarlijk aanzwelt als je licht gasgeeft. Duw je het gas wat verder in dan spuit ie weg, bij wat voor toerental dan ook. Ik heb nog niet al te hard gereden (ik schat zo'n 50 kmph) dus het is nog even afwachten hoe het precies gaat met wat hogere snelheden, maar wat ik tot nu toe ervaren heb bevalt me zeer zeker.