Vervol op de HD pomp

14 Maart 2004

De bevestigingssteun voor HD-pomp en dynamo van de Xantia 1.8 blijkt niet de meest eenvoudige om op het 2.1 TD onderblok te plaatsen. Die van een Xantia 1.9 D blijkt veel beter te passen. De steun kan zo op het onderblok worden geschroefd met slechts minimale aanpassingen. Perfect passen doet het nog steeds niet. Hierbij heb ik nog niks gezegd over de carterpan. De carterpan is bij de Xantia van staal en daar past de HD pomp precies tegenaan. Het XM blok heeft een eigenwijs aluminium exemplaar met montagepunten voor de airco-compressor.Een hoop rommel die in de weg zit. Maar goed: daar heb je weer de haakse slijper voor.
Zo zit het in de neus van de Xantia 1.9 D gepropt.. De dynamo is pontificaal in beeld. Daaronder is nog iets van de HD pomp te zien. Rechts van de dynamo met de gele afdekdop bevindt zich de oliekoeler (eigenlijk warmtewisselaar). Rechts daarnaast is nog een stukje van de startmotor te zien.
Nu zit de steun voor dynamo en HD pomp op een oud 19 D onderblok geschroefd. De montagepunten zijn nagenoeg gelijk aan die van het 2.1 TD onderblok. Heeft het voordeel dat je gewoon thuis in de schuur (fietsenkelder ) kan rommelen met 220 V in de buurt en goed licht. Zo'n garagebox blijft maar behelpen. Nu ja, je moet roeien met de riemen die je hebt.
Iets dat ook nog in de weg zat bij het monteren van het spulletje, was de XM caterpan. Dit is een flinke jongen. Dieper dan de BX caterpan (tenminste, aan de voorkant). Er zitten ook nog eens flinke steunen aan voor een compressor t.b.v airconditioning. Althans.. zaten: want ik heb de steunen en koelribben hier al zover afgeslepen. Zodanig dat de HD pomp nu wel gemonteerd kan worden.
Nog wat meer zicht op het slijpwerk. Mooi is anders. Ahum... als het maar functioneel is.
Ik had natuurlijk ook een BX carterpan kunnen monteren: de XM heeft echter een anti slingschotten in de carterpan. Dit voorkomt dat in snel genomen bochten de olie zich verplaatst naar de kant waar de aanzuigsnorkel zich niet bevindt. Dit kan tot gevolg hebben dat de oliepomp even droog komt te staan .Geen fijn idee en dus laat ik de XM carterpan lekker zitten.